Oranje cirkelvormige logo van Inner Gate

Blog post

Hoeveel moet ik bewegen?

Hoe belangrijk is beweging?

“Bewegen is een van de hoofdbehoeften van de mens. Het lichaam van de mens is gemaakt om te bewegen”. De veranderingen in het dagelijkse leven door de komst van technologie, zorgt voor een verandering in de levensstijl. Veel dagelijkse activiteiten zijn minder actief en kunnen zittend worden uitgevoerd, bijvoorbeeld het bestellen van eten en andere goederen. Dit wordt ook wel sedentair gedrag genoemd. Bewegen heeft ook invloed op je mentale gezondheid. Zo kan bewegen ervoor zorgen, dat je beter in je vel zit, minder kans hebt om hersenziektes en verouderd het brein minder snel.

Waar komt onze behoefte naar beweging vandaan?

Onze voorouders hebben in de natuur dagelijks veel moeten bewegen. Dit gedrag komt uit de tijd van de jagers en verzamelaars. Harvard-hoogleraar Daniel Lieberman heeft veel onderzoek gedaan naar de jagers en verzamelaars die op deze wereld nog op dezelfde manier leefde als onze voorouders en schreef hier dit boek over Exercised – The Science of Physical Activity, Rest and Health.

Uit deze onderzoeken is te zien dat de evolutie ons lichaam over de miljoenen jaren erg heeft veranderd. De nieuwste inzichten laten zien, dat het lichaam zichzelf repareert of onderhoud voor of na het bewegen. Dus als je niet beweegt zul je deze “evolutie” niet of nauwelijks meemaken. Wanneer je de spieren in je lichaam niet gebruikt, zal je spiermassa afnemen. 

Waarom zitten mensen graag?

Volgens Daniel Lieberman is het sedentaire gedrag dat wij als mensen vertonen vermoedelijk afkomstig uit de tijd van de jagers en verzamelaars. In die tijd was voedsel schaarser dan nu en het lichaam is gebouwd om te overleven. Groei, lichaamsonderhoud, overleven en voorplanten, daar draaide het om. Dit is waarschijnlijk de reden dat de onze voorouders hun energie moesten doseren en veel hebben gezeten. Het grote verschil tussen hun leven en ons leven is, dat zij naast het vele zitten ook beweegactiviteiten uitvoerden die wij niet uitvoeren. In die tijd had je natuurlijk geen auto of andere vervoersmiddelen. De rust en beweging waren in balans. Het is de bedoeling om tegenwoordig voldoende te bewegen om dit balans ook nu te realiseren.

Hoeveel moeten we bewegen?

Volgens het Kenniscetrum Sport en Bewegen is De Nederlandse beweegrichtlijnen zijn als volgt:

Volwassenen en ouderen

• 2,5 uur per week matig intensief bewegen
• 2,5 uur per week spier- en botversterkende activiteiten
• Balansoefeningen voor ouderen (55+)

Kinderen 4 t/m 18 jaar

• 1 uur per dag matig intensief bewegen
• 3x per week spier- en botversterkende activiteiten

Volgens Willemsen is Matig intensieve activiteiten zijn bijvoorbeeld stevig wandelen (5km per uur en voor ouderen 3-4km per uur). Spier en botversterkende activiteiten kunnen bijvoorbeeld specifiek krachtoefeningen, sporten of traplopen zijn. Maar op welke manier zou je makkelijker aan deze norm kunnen voldoen? Door bijvoorbeeld te dansen is een laagdrempelige manier om te bewegen. Het is leuk en je hebt er niets voor nodig. Ook kan het helpen om samen te gaan sporten met een trainingspartner. 

Daarnaast helpen kleine doelstellingen om te blijven bewegen, dus kom uit die stoel en beweeg! • Ken je of ben je zelf iemand die wat aan deze post heeft, DEEL 📲 • #beweeg #mentaal #nederland #groningen #gezond #leefstijl

De visie van Inner Gate is dat iedereen zijn leven dagelijks kan verbeteren

Contact

Voel je vrij een afspraak te maken

Persoonlijke gegevens

Adres

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.