Oranje cirkelvormige logo van Inner Gate

Blog post

Heeft het moment waarop je eet invloed op je lichaam?

Hoe ziet het eetgedrag in Nederland eruit?

In Nederland eet men gemiddeld 9 keer per dag. De meeste Nederlanders eten drie hoofdmaaltijden per dag. Op jonge leeftijd wordt het ontbijt meestal niet overgeslagen, maar bij pubers en volwassen vrouwen slaat 20% van de bevolking het ontbijt over. Bij mannen is dit 1/3. In Nederland is de avondmaaltijd de grootste calorie inname.

Wat zijn de gevolgen van ons eetpatroon?

Onregelmatig eten kan de biologische klok ontregelen. Dit heeft invloed op het lichaam. Het Voedingscentrum geeft aan dat verschillende onderzoeken erop wijzen dat onregelmatig eten negatieve effecten heeft op de cardio-metabole gezondheid. Volgens UMC Utrecht verhoogt dit het risico op: hart- en vaatziekten, diabetes, hypertensie, chronische nier-schade, obesitas en dyslipidemie. Leefstijl factoren, zoals beweging en slaap spelen hierbij ook een rol.

Hoe kan ik letten op mijn eetgedrag?

Het overslaan van ontbijt is voor een groot deel van de bevolking niet onbekend, maar of dit gevolgen voor onze gezondheid is niet voor iedereen duidelijk? Daarom is er gekeken naar relevante onderzoeken. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het ontbijt bijdraagt aan een gezond eetpatroon gedurende de dag. Ook blijkt dat na 20:00 eten samenhangt met obesitas, maar er is onvoldoende bewijs, om hier een verband in te leggen. Daarom wordt de energiebalans gebruikt als meetmethode. Wanneer de caloriename gelijk is aan de calorieverbranding, dan is er sprake van een energiebalans en blijft je gewicht gelijk.

Volgens van Loon heeft het moment dat je eet wel degelijk invloed. Dit laat hij zien met een melkproef, waarbij na twee uur zichtbaar is dat de spieraanmaak is gestimuleerd door de inname van eiwitten. Dus je bent letterlijk wat je eet.

Bron: Van Loon (2018) “Waarom zou een 80-jarige nog aan krachttraining moeten doen?” Linker grafiek is een weergave waarbij 20g eiwitten ingenomen is. De rechter grafiek is een weergave van de aminozuren die in de eiwitten zaten.

Maar wat kan er nu over eet momenten worden gezegd? Op dit moment kan in ieder geval gesteld worden dat het verantwoord is om de calorie inname te verspreiden over de dag en om voor en na inspanning de juiste voeding te consumeren. Afhankelijk van je doel moet de afweging gemaakt worden of je kiest voor een calorie- tekort, overschot of balans. Wil je meer weten over eetmomenten? Stuur gerust een bericht! Dus ken je of ben je zelf iemand die wat aan deze blog heeft, LIKE👍🏾 & DEEL 📲

•  #groningen #leefstijl #eetmoment

De visie van Inner Gate is dat iedereen zijn leven dagelijks kan verbeteren

Contact

Voel je vrij een afspraak te maken

Persoonlijke gegevens

Adres

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.